CBMC Filips Strable
 
 

Uzņēmēji un mazo uzņēmumu īpašnieki - pat vidēju un lielu uzņēmumu vadītāji - mēdz ciest no vienas un tās pašas problēmas: viņi vēlas kontrolēt visus lēmumus savā uzņēmumā. Priekšniekiem bieži rodas iespaids, ka viņi šodien ir sasnieguši savu stāvokli, pateicoties izcilajām lēmumu pieņemšanas prasmēm.

Lai gan atsevišķos gadījumos tā var būt patiesība, tomēr, ja mēs vienmēr apsvērsim tikai mūsu pašu perspektīvu, mēs palaidīsim garām dažas lieliskas idejas un risinājumus. Svaigs skatījums gandrīz vienmēr rodas, klausoties citos. Aktīvi meklējot atbalstu pie cilvēkiem, kuri domā savādāk, mūsu jautājumos tiek ienesta jauna enerģija. Tas attiecas uz produktu dizainu, uzņēmumu darbību un līdzīgi ar visu pārējo, kas saistīts ar lēmumu pieņemšanu.

Lūk, vairākas priekšrocības, kas rodas uzklausot citus:
1. Kļūšana objektīvākam - Ir viegli izveidot atbalss kameru, ja mēs tikai ieklausāmies savos partneros un turpinām pieņemt lēmumus kā vienmēr (status quo).
2. Mūsu viedokļu pārvērtēšana - Var būt lietas, ko mēs uzskatām par pašsaprotamām - kad patiesībā tie ir tikai mūsu viedokļi. Kāds, kas izaicina šos uzskatus, var atklāt jaunas iespējas.
3. Veco ieradumu laušana - Jaunu perspektīvu ieaicināšana mūsu lēmumu pieņemšanā var mainīt lietas un mudināt mūs uzņemties risku, kas ilgtermiņā dos labumu mūsu biznesam.
4. Pieredzes gūšana - idejas ārpus mūsu kompetences jomām var sniegt kādus no radošākajiem risinājumiem.
5. Elastības attīstīšana - Piespiežot sevi izmēģināt kaut ko jaunu, mēs sevi izstumjam no komforta zonas un pieprasām, sev kļūt elastīgiem.
6. Līderu veidošana - Aktīvi jautājot darbiniekiem viņu viedokli, viņi apzinās, ka mēs vēlamies viņus dzirdēt.
7. Koncentrēšanās uz svarīgo - Sperot soli atpakaļ un jautājot citiem viņu domas, mēs varēsim visu ieraudzīt jaunā gaismā.

Bībelē teikts: "Tā Kunga likumi ir pilnīgi un atspirdzina dvēseli. Tā Kunga liecība ir patiesa un vientiesīgos dara gudrus" (Psalmi 19:8). Perspektīva ir kā skatīšanās caur objektīvu, caur kuru mēs saredzam. Mēs esam pazīstami ar atrašanos kalna virsotnē, apkārtējās ainavas apsekošanu un labāku priekšstatu par to, kā dažādi orientieri ir saistīti viens ar otru. Tāpat mums katram ir pozīcija - perspektīva - no kuras mēs skatāmies uz dzīvi.

Šo perspektīvu var definēt kā mūsu izpratni par lietu relatīvo nozīmi. Mūsu perspektīva ietekmēs to, kā mēs uztveram un reaģējam uz apkārtējo pasauli; tā ietekmē mūsu attieksmi pret attiecībām, darbu, naudu un pašu dzīvi. Citi var asināt mūsu perspektīvas.

Jēzus atsaucās uz to, cik svarīga ir veselīga perspektīva. Savā slavenajā Kalna sprediķī Viņš izaicināja Savu klausītāju izpratni, dodot viņiem jaunu veidu, kā aplūkot daudzus dzīves aspektus. Viņš paziņoja: "Miesas spīdeklis ir acs; ja nu tava acs ir skaidra, tad visa tava miesa būs gaiša. Bet, ja tava acs ir nevesela, tad visa tava miesa būs tumša. Ja tad gaišums, kas tevī, ir tumsība, cik liela būs tumsa" (Mateja 6:22-23). Tas, kā mēs redzam lietas, nav tikai svarīgi - tas ir kritiski svarīgi.

Bet kā mēs zināsim, vai mūsu perspektīva, kā Jēzus teica, ir veselīga? Ja individuālie apstākļi var ietekmēt mūsu perspektīvu, mēs varam gūt labumu no citiem, kuri redz lietas savādāk. Bez tam, mums kā ceļvedis ir Dieva Vārds. Israēla ķēniņš Dāvids rakstīja par Dieva Vārdu kā tādu, kas dod norādījumus un vīzijas skaidrību mūsu dzīvē: "Tavs vārds ir manu kāju spīdeklis un gaišums uz maniem ceļiem" (Psalm 119:105).

 
 
Filips Strable
 
© 2024. Philip W. Struble ir Landplan Engineering prezidents. Viņš ar aizrautību palīdz uzņēmumu vadītājiem vadīt savus uzņēmumus tādā veidā, kas godina Dievu. Kā Zebedee and Sons Fishing Co: Business Advice from the Bible autors, viņš vada iknedēļas emuāru vietnē www.zebedeeandsonsfishingco.com. Filipam un viņa sievai Stefānijai ir četri pieauguši bērni, un viņi pašlaik dzīvo Duglasas apgabalā, Kanzasā, ASV.
 
 
 
Jim Firnstahl, President
2850 N. Swan Road, Suite 160, Tucson, Arizona 85712, U.S.A.,
 | www.cbmcint.org
CBMC - LATVIJA : Māris Dižgalvis, valdes priekšsēdētājs,
 | www.cbmc.lv
Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, © 2023. 

 Bilde © transitionandthrive
 
 
Privātuma Politika | Lapas karte | Archīvs